Balder Johansen er medstifter af byggefirmaet Logik & Co., som er specialister i bæredygtigt byggeri. Logik & Co. har siden opstarten i 2001 været igennem både opsving og krisetider. Hele vejen igennem har de stædigt holdt fast i, at det godt kan betale sig at have holdninger.
Otte personer gik i 2001 sammen om at starte byggefirmaet Logik & Co. med en drøm om at forandre byggebranchen. De havde alle tidligere slået deres folder i et tilsvarende Byggefirma, nemlig Egen Vinding & Datter. Balder Johansen forklarer, hvordan tid blev en afgørende faktor i opstarten af Logik & Co.
»Det er ikke så tidssvarende at sige, for i dag er der heldigvis en større bevidsthed om, at man skal passe på sig selv – også selvom man er iværksætter. Men vi knoklede bare røven ud af bukserne og arbejdede non-stop i et år for at få Logik & Co. til at lykkes.«
Samtidig havde de behov for opstartskapital til bl.a. biler og værktøj og anvendte en model, hvor alle otte stiftere kautionerede personligt i banken. To af dem med 500.000 kr. hver.
Balder peger desuden på, at de gjorde brug af en – ofte overset – opstartsfinansiering, nemlig den, der er knyttet til hjemmet.
»Den skjulte opstartshjælp lå hos vores ægtefæller og kærester. De betalte jo gildet, både med deres tid og penge. Og det synes jeg er vigtigt at fortælle. Selvom det er sværere at gøre op end et simpelt banklån, så var det en vigtig del af vores regnestykke – og det tror jeg, det er for mange iværksættere,« fortæller Balder Johansen.
Logik & Co. begyndte hurtigt at tjene penge og lever i dag af at løse en bred vifte af håndværks-og entreprenøropgaver. Balder Johansen forklarer Logik & Co.s forretningsmodel simpelt:
»Helt banalt, så sælger vi ting dyrere, end vi giver for dem,« fortæller Balder og fortsætter: »Vi sælger håndværkerydelser, betaler vores medarbejdere, og investerer overskuddet i medarbejderne, i ejendomme og i almennyttige formål.«
Balder forklarer, at mulighederne for banklån voksede i takt med deres omsætning.
»Så snart vi havde en omsætning, var bankerne rimelig medgørlige og ville gerne låne os penge til alt muligt, og det har vi gjort brug af. Fx har vi købt den bygning på Ryesgade, der både huser vores kontor og værksted.«
De otte stiftere havde fra start et mål om at lave et overskud på 450.000 kr., så de kunne stifte en fond. Det lykkes efter at have været i gang i bare et år. Fonden ejer Logik & Co. og sikrer, at de demokratiske værdier, som Logik & Co. bygger på, altid vil være fundamentet for virksomheden, uagtet hvem der arbejder der på et givent tidspunkt. Med andre ord vil Logik & Co. altid være et kooperativ med ligeløn – andet er ikke muligt ifølge fondens fundats.
Hos Logik & Co. har de aldrig været bange for at have holdninger og skilte med dem. Det er ikke tilfældigt, at ’Greta Thunberg’ står malet med brede penselstrøg på deres gavl. Balder forklarer:
»Mange tror, at det er farligt for firmaer at have holdninger. At man mister kunder på det. Vores oplevelse er det modsatte. Vores kunder vælger os selvfølgelig først og fremmest til på vores gode håndværk men dernæst på vores værdier. De kan fx godt lide, at vi engagerer os og tager et socialt ansvar.«
Logik & Co.s sociale ansvar kommer til udtryk flere steder i virksomheden, bl.a. ved at de arbejder med bæredygtighed, at de ansætter bredere end byggebranchen typisk gør og ved at tage lærlinge, som både skal fremtidssikre dem selv og branchen.
»Da vi begyndte at tage lærlinge vidste vi ikke, om det kunne betale sig. Men vi vidste, at det var noget, vi ville, for flere af stifterne havde oplevet ikke at have noget at lave som unge i 80’erne. Hvis man var heldig, kunne man få et AMU-kursus fire år senere. Det ønskede vi ikke for andre, så det var helt naturligt for os at tage unge ind. Og det viste sig at være en god investering for os, for vi mangler aldrig arbejdskraft,« fortæller Balder Johansen.
Med et årligt ansøgertal på 800-1000 lærlinge og svende kan det tyde på, at det ikke bare er kunderne men også arbejdstagerne, der er tiltrukket af Logik & Co.s værdibaserede tilgang.
I Logik & Co. har de gennemlevet flere økonomiske kriser. For at komme helskindet igennem benytter de primært to strategier: De gør brug af den danske flexicuritymodel og i yderste tilfælde går de kollektivt ned i løn.
»Først og fremmest skiftes vi til at gå på dagpenge, hvis der ikke er noget at lave. Og så genansætter vi, inden der kommer aktivering i spil. Der er jo heldigvis både bygget fleksibilitet og sikkerhed ind i den danske model, og sikkerheden har vi jo allesammen bidraget til ved at indbetale til en fælles kasse. Ligesom den øvrige branche gør vi brug af det i Logik & Co.« forklarer Balder Johansen.
Sommetider har det dog ikke været nok at sende folk hjem på skift. Fx fortæller Balder, at de i krisen i 2008 måtte tage andre og skrappere midler i brug.
»Da krisen kom gik alle 30 kr. ned i løn i timen. Fra 175 kr. som på det tidspunkt var timelønnen til 145 kr. Samtidig lagde vi allesammen gratis timer i virksomheden, og 30-40 medarbejdere lavede derudover en tidsbegrænset kaution. Kun derfor har vi kunne holde skindet på næsen,« fortæller Balder.
Balders erfaring er, at udsigterne til kollektiv lønnedgang og perioder på dagpenge bliver opvejet af at have en fast tilknytning til arbejdspladsen og af alt det, Logik & Co. står for.
»Hos os er værdi meget andet end løn på kontoen. Det er også medejerskab, solidaritet og rummelighed, hvilket ikke er en selvfølge i vores branche. Selvfølgelig er det de bredeste skuldre, der skal løfte mest, og selvfølgelig skal vi give tilbage og videre til andre, når vi kan. Den tankegang er hele grundlaget for, hvordan vi driver vores virksomhed og anvender vores overskud,« afslutter Balder.
Artiklen er skrevet på baggrund af medlemsmødet ’Hvordan finansierer vi vores samfundsansvar?’ afholdt d. 27. februar 2025 med deltagelse af mere end 20 forskellige medlemsvirksomheder og -foreninger. Se de andre artikler i serien her og her.
Om Logik & Co.
Logik & Co. er et københavnsk byggefirma, som er specialister i renoveringer og ombygninger med fokus på genanvendelse, genbrug og bevarelse. Logik & Co. arbejder med biogene materialer og konstruktioner, socialt ansvar og godt håndværk.
Se mere på deres hjemmeside.