21/3/2025
Politisk indflydelse
Nyheder

Erhvervslivet skal være til gavn for fællesskabet

Kooperativt København arbejder for politisk indflydelse i vores by. Som en del af Rådet for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske virksomheder har vi senest udgivet en vision om et bæredygtigt og retfærdigt København i samarbejde med Københavns Kommune.

Vi søger indflydelse i København

I Kooperativt København arbejder vi for at få politisk indflydelse i vores by, så København bliver den bedst mulige by for socialøkonomisk og demokratisk erhvervsdrift. Og måske endda et fyrtårn, som verden vender sig mod for at lære om den kooperative bevægelse. Derfor var det en festdag, da vi i efteråret kunne lancere en fælles vision for København som en del af vores politiske indsats.

»Vi vil skabe et København, hvor det er nemt at være en virksomhed med både hjerte og hjerne,« siger Mia Maja Hansson, bestyrelsesmedlem i Kooperativt København og en af visionens arkitekter.

Intentionen med visionen er at fremme et byliv, der bygger på fællesskab, inklusion og demokrati. »Med visionens fem principper sætter vi en ambitiøs kurs mod at skabe en mere retfærdig og bæredygtig fremtid for alle københavnere.« fortæller Mia Maja Hansson.

Visionens fem principper

  • Vi skal have et rummeligt og inkluderende erhvervsliv og arbejdsmarked. 
  • Vi skal købe ind med både hjerne og hjerte – som borgere, virksomheder og som kommune.
  • Vi skal opbygge viden og kendskab, så vi i fremtiden har kræfter og lyst til at udvikle erhvervslivet, borgerne og byen så den er bæredygtige for alle.
  • Vi skal bidrage til, at det er attraktivt at drive demokratiske og socialøkonomiske virksomheder, som er synlige i byen, og kendt og anerkendt blandt øvrige virksomheder, borgere og politikere.
  • Vi skal erfaringsudveksle med internationale storbyer og initiativer. 

Visionen er blevet til i Rådet for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske virksomheder, som består af en bred kreds af aktører fra erhvervslivet, civilsamfundet og politiske beslutningstagere. Og det er sådan, vi i Kooperativt København bedst kan lide at arbejde: i fællesskaber og i alliancer. For når man ikke ligner business as usual, har vi brug for at stå sammen med andre for at give vores stemmer autoritet, validitet og tyngde.

Visionslancering på Københavns Rådhus. Foto: Agnes Saaby Thomsen

Den kooperative bevægelse som forandringsskaber

Medlemsvirksomhederne og -foreningerne i Kooperativt København er frontløbere, når det kommer til at skabe inkluderende og bæredygtige arbejdspladser. De er med til at sikre, at København har et diverst udbud af løsninger, ydelser, produkter og aktiviteter. At det bliver både anerkendt og udbredt skal Kooperativt Københavns politiske indsats, fx i Rådet, bidrage til.

Frederik Petersen, bestyrelsesmedlem i Kooperativt København, forklarer: »Det er afgørende for vores fælles fremtid, hvor vi står overfor komplekse udfordringer som ulighed og klimaforandringer, at demokratiske og fællesskabsbaserede virksomheder bliver kendt, anerkendt og udbredt. De kan nemlig være en del af løsningen.«

»Det er afgørende for vores fælles fremtid, hvor vi står overfor komplekse udfordringer, at demokratiske og fællesskabsbaserede virksomheder bliver kendt, anerkendt og udbredt. De kan nemlig være en del afløsningen.« Frederik Petersen, bestyrelsesmedlem

Kooperativt København arbejder derfor for repræsentation i Københavns erhvervspolitik, så medlemmernes bæredygtige, retfærdige og socialt ansvarlige arbejde fremmes. Frederik Petersen uddyber: »Vi tror fuldt og fast på den kooperative bevægelse som forandringsskaber.«

Det gør vi: Politisk indflydelse

Erhvervsråd: Medskabere af og deltagere i Rådet for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske SMV’er i København, initieret af forhenværende overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

• Politisk interesseorganisation: Vi er en uafhængig lillesøster til arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen, der gennem 100 år har kæmpet for den kooperative bevægelse i Danmark. Som lokalt fællesskab er det vores opgave at sikre den lokale stemme og søge indflydelse i det nationale arbejde.

• Nationale og internationale alliancer: Vi søger alliancer med andre fællesskaber og netværk fra den kooperative bevægelse i og rundt om København for at styrke vores politiske indsats.

Om Rådet for demokratiske, kooperative og socialøkonomiske virksomheder:

Rådet blev etableret i 2022 og har til formål bl.a. at afdække strukturelle udfordringer for demokratiske og socialøkonomiske virksomheder samt identificere muligheder for at styrke vilkårene for denne type virksomheder.

Rådet består af: Logik & Co., Diversity Works, FRAK, Settlementet, Kitchen Collective, Kaffe Karma, KnowledgeWorker, Analyse og Tal, Merkur Andelskasse, Kontra Advokater, Eks-skolens Grafisk Design & Tryk, Stenbroens Træpleje, Kooperativt København, Selveje Danmark, Kooperationen og Københavns Kommune.

2/4/2025

Eventkalender

Kooperativt København lister og deler events fra medlemmer, som er åbne for deltagelse, og hvor I håber, at venner fra fællesskabet vil dukke op. Kendskab giver venskab!

Netværk
Organisation
21/3/2025

Stenbroens Træpleje og anlæg: »Jeg drømmer om nye fælles finansieringsmodeller udenom banker og investorer«

Banklån er ikke risikovillige penge, og investorer vil ikke bare have afkast. De vil også have indflydelse, der afspejler kapitalens størrelse, og det harmonerer dårligt med demokratisk ejerskab. Så hvor skal kooperativer og socialøkonomiske virksomheder kigge hen, når de gerne vil finansiere deres opstart og nye initiativer? Her er tre bud på alternative finansieringsmodeller - og en lille drøm for fremtiden.

Netværk
Viden og formidling
26/3/2025

Logik & Co.: »Den egentlige opstartshjælp lå hos vores ægtefæller. De betalte jo gildet«

Balder Johansen er medstifter af byggefirmaet Logik & Co., som er specialister i bæredygtigt byggeri. Logik & Co. har siden opstarten i 2001 været igennem både opsving og krisetider. Hele vejen igennem har de stædigt holdt fast i, at det godt kan betale sig at have holdninger.

Viden og formidling
Netværk